plaatje cursuspagina

De cursus "Hoe werkt het denken?"

plaatje Descartes

Descartes
(Ik denk dus ik ben)

Daniel C Dennet schrijft in zijn Darwin's dangerous idea, dat moeders van de toekomst, die het er niet mee eens zijn dat hun dochter met een robot wil trouwen, zich moeten realiseren dat hun voorouders robots waren. Als Darwin gelijk heeft was er "once upon a time" geen "mind" (geest) en geen redeneren. Onze verre voorouders moeten structuren zijn geweest, die zich kopiëerden zoals een virus, maar er was nog niemand thuis. Een eerst doelloos algoritmisch proces krijgt evolutionair geleidelijk een geest en leert denken.

De cursus De filosofie van het denken probeert een beeld te geven van de werking van dat denken (de metafysica van het denken) en wil vaststellen wat onze "mind"(geest) eigenlijk is. Bij de evolutionaire onwikkeling van dit vermogen komt logischer wijze de vraag aan bod of en hoe dieren denken. Moderne vragen doemen op. Gaat die evolutie nu voort buiten onze geest in machines? Verlaat het denken ons lichaam?

De cursus bestaat gewoonlijk uit vier bijeenkomsten van ongeveer anderhalf uur.

Terwijl je denkt over het denken, denk je over denken dat je net staat te doen. Dat geeft je dikwijls het gevoel dat je voor de spiegel gekke gezichten staat te trekken. Veel plezier is dus gegarandeerd.

Designed by: Jowebz