plaatje lezingpagina

Muziek

Een voordracht door de filosoof Ad de Stoppelaar over muziek.

De vragen die hij in deze lezing voorlegt zijn:

  • Waarom is sommig geluid muziek
  • Waarom treft muziek ons dikwijls als goddelijk?

Met het beantwoorden van deze vragen maken we een spectaculaire reis door de eeuwen heen waarbij we grote denkers aandoen waaronder Pythagoras, Locke, Jackson, Wittgenstein, Dennett en Searle.

De broer van de grootste filosoof van de 20e eeuw, Wittgenstein, was concertpianist en dat is geen toeval. Pythagoras ( 6e eeuw voor Chr.), de bedenker van het woord “filosofie” heeft ons niet alleen zijn stelling nagelaten, maar ook een toonladder en daarmee de witte toetsen op de piano.

Onze zoektocht naar het antwoord op de vraag wat geluid is, leidt naar de wondere wereld van de Qualia waar ook de kleuren onder vallen. Wanneer we weten wat geluid is, kunnen we ons gaan afvragen wanneer geluid muziek is. We blijken bij de monochord ( eensnarig muziekinstrument) van Pythagoras en een paar breuken uit te komen. De goddelijkheid van de muziek ligt daarna ineens bijna voor de hand.

Tenslotte wordt de prangende vraag behandeld of de ideale schoonzoon van de toekomst nog wel van muziek zal kunnen houden. Ter sprake komen Darwin, Dennett en de beroemde Chinese kamer van Searle. Het antwoord is onverwacht maar geeft tegelijkertijd veel opluchting.

Mocht u interesse hebben in het organiseren van een lezing dan kunt u contact opnemen met Ad de Stoppelaar.

Designed by: Jowebz